Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Sağlık ile ilgili tüm bilgileri bu bölümümüzde bulabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
BHR
Bölüm Yetkilisi
Bölüm Yetkilisi
Mesajlar: 502
Kayıt: 09 Nis 2009 [ 21:49 ]

Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Mesaj gönderen BHR » 07 Haz 2010 [ 00:05 ]


Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan, yüksek ısıya maruz kalan, sulu, tuzlu ya da limonlu gıdalarla bir araya gelen alüminyum folyodan besinlere alüminyum geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Birsel Kavaklı ise alüminyumun başta alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zekâ geriliği, kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini dile getirdi.
Alüminyum folyo, yiyeceklerin saklanması ve pişirilmesinde mutfağımızın vazgeçilmezidir. Ateşe dayanıklı olması nedeniyle bizlere kolaylık sağlayan alüminyum folyo, bazı maddelerle bir araya geldiğinde reaksiyona geçip çözülebiliyor. Özellikle sıcak, sulu, asitli yiyeceklerin uzun süre alüminyum folyoya maruz kalması, gıdaların alüminyum emmesine neden oluyor. Kimi uzmanlara göre alüminyum alzheimer, anemi, kemik erimesi, zekâ geriliği ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açarken kimi uzmanlar da bunun henüz kanıtlanmadığını söylüyor.

Günümüzde folyoyu hemen her gıdanın ambalajlanmasında ve pişirilmesinde kullanıyoruz. Ancak saklanacak ve pişirilecek yiyeceklerin sulu, çok tuzlu ya da limonlu olması durumunda folyodaki alüminyum gıdalara geçebiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan, yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak besinlere alüminyum geçtiğini belirtti. Turhan, "Yaptığımız araştırma sonucunda kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi halinde pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içerikleri yüzde 89 ile 378 arasında oranında arttı. Beyaz etlerde ise bu artış yüzde 76 ile 275 oranında. Yani alüminyum geçişinde yüksek sıcaklıkta kısa süreli pişirme, düşük sıcaklıkta uzun süreli pişirmeye göre daha etkin.'' dedi. Turhan ayrıca etin yağ içeriğinin yüksek olmasının pişirme sırasında alüminyum geçişini artırdığını vurguladı.

Öte yandan çizik alüminyum kaplarda pişirilen ve folyolarla hazırlanmış yiyeceklerin tüketilmesi de ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Memorial Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı, alüminyumun başta alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği, kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini dile getirdi. Kavaklı, "Besinlerde alüminyum artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini azaltır.'' diye konuştu. Alüminyum folyoların sağlığa çok zararlı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seyran Tombul ise besinlerin saklanmasında yağlı kâğıtların kullanılması gerektiğini vurguladı.

PROF. YAYLACI: ZARARI HENÜZ İSPATLANMADI

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaylacı ise alüminyum folyonun kansere yol açmadığını, yemeklerle teması halinde ciddi bir rahatsızlığa neden olmayacağını ifade etti. Yaylacı, "Folyoya sarılıp saklanan gıdalar sağlık için herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Ancak folyolar pişirme amaçlı kullanılırsa 270 derece üzerinde sıcaklıklarda alüminyum elementi ortaya çıkıyor. Alzhemier, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara neden olduğu söyleniyor ancak bu kanıtlanmış bir şey değildir.'' dedi. Anadolu Sağlık Merkezi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Onat ise hemen hemen herkesin alüminyum folyonun kansere yol açtığını belirtmesine rağmen hâlâ bunu ispatlayamadığını ifade etti.

Folyo kullanırken nelere dikkat etmeli?

Alüminyum folyoyu, asitli (yoğurt, limon sıkılmış et ve ürünleri gibi), yüksek sıcaklıkta pişirilen ve uzun süre dondurarak muhafaza edilen gıdalarda kullanmayın.

Alüminyum kaplar yerine paslanmaz çelik kaplar, folyo yerine de yağlı kâğıt ambalajları tercih edin.

Folyoya ısıtma işlemi uygulamayın.

Balık, et gibi yiyecekleri alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmeyin. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebilir.

Kullanıcı avatarı
dikenüstünde
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2496
Kayıt: 14 Eyl 2007 [ 07:06 ]

Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Mesaj gönderen dikenüstünde » 07 Haz 2010 [ 16:53 ]

Hımm teşekkürler bilgilendirme için =)
Sadettin Turhan Hocanıza da..

Kullanıcı avatarı
BHR
Bölüm Yetkilisi
Bölüm Yetkilisi
Mesajlar: 502
Kayıt: 09 Nis 2009 [ 21:49 ]

Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Mesaj gönderen BHR » 08 Haz 2010 [ 12:27 ]

Valla bende şaşırdım bu hocamızdan bu performansı beklemiyordum açıkçası:D

Ama yine de bölümümüz adına iyi gelişme...

Asıl ben teşekkür ederim RAhimecim ;)

Kullanıcı avatarı
VSaBaH
Tasarımcı Yönetici
Tasarımcı Yönetici
Mesajlar: 7425
Kayıt: 21 Kas 2005 [ 23:54 ]

Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Mesaj gönderen VSaBaH » 08 Haz 2010 [ 20:28 ]

BHR yazdı:Valla bende şaşırdım bu hocamızdan bu performansı beklemiyordum açıkçası:D

Ama yine de bölümümüz adına iyi gelişme...

Asıl ben teşekkür ederim RAhimecim ;)
İnan bende beklemezdim o hocadan öyle bir performans Bahar... :D Kendilerini hiç sevmem ama üniversitemizi bu denli duyurduğu için istemeden de olsa teşekkür ederim kendisine.

Konuya gelince... Sınavlarında da abarttığı gibi araştırmalarında da abartmış sanki biraz. Etlerin pişirilmeden önceki aliminyum içerikleri yüzde 378 nasıl artar yav :D Ama araştırmayı yapan Sadettin Hoca nam-ı diğer SADO ise artar :haha:

 !
REKLAMLARA YAPILAN TIKLAMA BİZİM TEK GELİR KAPIMIZDIR. LÜTFEN ADBLOCK TARZI EKLENTİLERLE REKLAMLARI ENGELLEMEYELİM. BİZE EN GÜZEL TEŞEKKÜRÜ BU ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ. TEŞEKKÜRLER...

Resim

Kullanıcı avatarı
BHR
Bölüm Yetkilisi
Bölüm Yetkilisi
Mesajlar: 502
Kayıt: 09 Nis 2009 [ 21:49 ]

Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Mesaj gönderen BHR » 10 Haz 2010 [ 18:51 ]

Hocayı çoğu kimse sevmiyor ama yine de yaptığı çalışmayı takdir
etmek zorundayız Volkan ;) Ne de olsa benim hala dersime girmekte en azından bunun için aramızın iyi olmasında fayda var hocayla :D


Çalışmayla ilgili bilgim olmadığı için yorum yapamıyorum da Sado dediyse doğrudur heralde...

Kullanıcı avatarı
VSaBaH
Tasarımcı Yönetici
Tasarımcı Yönetici
Mesajlar: 7425
Kayıt: 21 Kas 2005 [ 23:54 ]

Sıcak ve asitli gıdalarınızı alüminyum folyoya sarmayın

Mesaj gönderen VSaBaH » 10 Haz 2010 [ 22:43 ]

BHR yazdı:Hocayı çoğu kimse sevmiyor ama yine de yaptığı çalışmayı takdir
etmek zorundayız Volkan ;) Ne de olsa benim hala dersime girmekte en azından bunun için aramızın iyi olmasında fayda var hocayla :D


Çalışmayla ilgili bilgim olmadığı için yorum yapamıyorum da Sado dediyse doğrudur heralde...
Hmm o yönden hiç düşünmemiştim bak haklısın Bahar... Ben nasıl olsa yüzünü görmeyecem o hocanın ama sen az daha sabretmen gerekecek. Ne diyim Allah kolaylık versin.

Aslında söyledikleri yanlış şeyler değil doğrudur tabii ama Sado ile aynı fikirde olmak bile bana ağır gelir o yüzden bi kulp bulayım dedim :D

 !
REKLAMLARA YAPILAN TIKLAMA BİZİM TEK GELİR KAPIMIZDIR. LÜTFEN ADBLOCK TARZI EKLENTİLERLE REKLAMLARI ENGELLEMEYELİM. BİZE EN GÜZEL TEŞEKKÜRÜ BU ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ. TEŞEKKÜRLER...

Resim

Cevapla